Program: Zdrowy styl życia - prawidłowe odżywianie
Żywienie zajmuje istotną pozycję w hierarchii ludzkich potrzeb, zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Współczesne badania naukowe wykazują ścisłą współzależność pomiędzy sposobem żywienia, jakością żywności, a zdrowiem człowieka. Wyodrębniono około 80 jednostek chorobowych, występujących na tle nieprawidłowego żywienia, które noszą nazwę przewlekłych chorób niezakaźnych . Do schorzeń dietozależnych zaliczamy nadwagę i otyłość, choroby układu krążenia, większość nowotworów, cukrzycę typu 2, choroby układu pokarmowego, osteoporozę i hiperlipidemię. Bardzo rozpowszechniona jest otyłość, która sama w sobie jest chorobą ogólnoustrojową, ale jednocześnie zwiększa ryzyko rozwoju wielu innych groźnych chorób. O ryzyku chorób decyduje nie tylko wartość BMI, ale również dystrybucja tkanki tłuszczowej. Jej nagromadzenie się wewnątrz jamy brzusznej łączy się z zagrożeniem w postaci zespołu metabolicznego , obejmującego nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemię oraz nietolerancję glukozy. W efekcie otyłość powoduje konieczność zwiększania wydatków na ochronę naszego zdrowia, pogarsza standard życia, oraz pogłębia zahamowanie wzrostu długości przeciętnego trwania życia.
Często na kształtowanie wyników żywieniowych wpływ mają reklamy a jest on niejednokrotnie negatywny. Jakie są tego konsekwencje człowiek przekonuje się nieraz dopiero w przyszłości. W zmianie poglądów dotyczących prawidłowego odżywiania się może pomóc szkoła przez kształcenie postaw prozdrowotnych.
Jednym z nadrzędnych celów nauczania jest kształtowanie postaw ucznia, a więc przekonań i właściwych zachowań w odniesieniu do zdrowego stylu życia. Postawa uczniowska ma znaczenie w życiu dorosłym, przy dokonywaniu świadomego wyboru produktów żywnościowych oraz zdrowego i racjonalnego sposobu odżywiania się.
Często na kształtowanie wyników żywieniowych wpływ mają reklamy a jest on niejednokrotnie negatywny. Jakie są tego konsekwencje człowiek przekonuje się nieraz dopiero w przyszłości. W zmianie poglądów dotyczących prawidłowego odżywiania się może pomóc szkoła przez kształcenie postaw prozdrowotnych.
Jednym z nadrzędnych celów nauczania jest kształtowanie postaw ucznia, a więc przekonań i właściwych zachowań w odniesieniu do zdrowego stylu życia. Postawa uczniowska ma znaczenie w życiu dorosłym, przy dokonywaniu świadomego wyboru produktów żywnościowych oraz zdrowego i racjonalnego sposobu odżywiania się.