Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych mają na celu wykluczenie (bądź wykrycie) schorzeń stanowiących przeciwwskazanie do pracy w kontakcie z żywnością (zwłaszcza choroby biegunkowe, nosicielstwo salmonellozy) lub schorzeń przenoszonych drogą kropelkową (zwłaszcza gruźlica) u  osób, których charakter pracy wymaga stałego, lub częstego kontaktu z ludnością (np.: służba zdrowia, oświata, hotelarstwo, gastronomia). Pracownicy zatrudnieni na tych stanowiskach pracy muszą posiadać aktualne orzeczenie o braku przeciwwskazań do wykonywania takiej pracy, wpisane do książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych.

W skład badania wchodzi :

  • badanie lekarskie
  • trzykrotne badanie kału w kierunku zakażenia pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B, C, innymi pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella, w trzech kolejnych następujących po sobie dniach ( trzy kolejne badania muszą być wpisane do Książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych pracownika przez Stację sanitarno-epidemiologiczną)

Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych wykonują:

  • osoby podejmujące lub wykonujące prace, przy których wykonywaniu jest możliwe przeniesienie zakażenia na inne osoby,
  • uczniowie szkół oraz studenci szkół wyższych kształcący się do wykonywania tych prac.
  • przed podjęciem pracy i/lub rozpoczęciem nauki,
  • przed ponownym podjęciem pracy i/lub rozpoczęciem nauki po przebyciu zakażenia jednym z w/w czynników chorobotwórczych.